Легендарният Георги Илиев

Георги Илиев е роден в Кюстендил на 22 юли 1966 г. В ранните си години, също като брат си Васил Илиев се е занимавал с борба. Успява да стане Републикански и Балкански шампион по борба. За пръв път се появява в криминалните хроники през далечната 1983 година, регистриран е за кражба, а през 86 година е осъден на 11 години затвор, заради участие в групово изнасилване. Излиза от затвора предсрочно през 1991 година, но едва след година е задържан отново по подозрение за кражба на автомобил.

Георги Илиев е брат на основателят на ВИС - Васил Илиев, който е убит в автомобила си през 1995 година. Жоро отказва да оглави създадената от брат си застрахователна компания ВИС 2 и споменава в едно от интервютата си през същата година - „Бяхме борци, вече сме бизнесмени“. Този израз може да се тълкува като виден отказ от престъпността и името с което се славят по онова време братята и подемът на Георги Илиев по пътя на бизнеса "на чисто". Уви през същата 95 година Жоро Илиев отново влиза в ареста по обвинение за побой и грабеж.

През 2000 година е последното заведено дело за хулиганска проява от страна на Илиев. Става въпрос за боят в дискотека БИАД. Няколко години по-късно съда осъжда Георги Илиев на 1200 лв. на един от собствениците на дискотеката - Слави Бинев, който претендира за сумата от 50 000 лв, както и 700 лв. в полза на държавата.

На 25 август 2005 година в курорта Слънчев бряг, неизвестен стрелец прострелва Георги Илиев в сърцето. Всичко се случва около 22:30 през заведението на Илиев - Буда бар в Мултиплейс пред десетки свидетели. Според запознати стрелецът е професионалист и е стрелял с пушка тип флоберка от близките храсти на отсрещният хотел "Хризантема". Убийството е сходно по прилика с това на Илия Павлов - сочен за един от най-богатите българи за времето си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар